petak, 11. srpnja 2014.

Knjiški petak: Mini recenzije vol. 2

Nije me bilo sto godina i moram priznati da sam pomalo zaboravila na blog, ali vraćam se sa drugom epizodom mini recenzija i ovaj put ih je više nego prošli put :D

1. Tess Gerritsen - Hirurg


Tačno se ne sjećam kada sam zadnji put pročitala detektivski roman, iako sam nekada uglavnom takve čitala. Sa Tess Gerritsen konkretno imam dobro iskustvo, jer sam nekad u srednjoj pročitala Griješnika i nisam se ono totalno oduševila, ali knjiga mi se jeste jako svidjela. 

Hirurga sam počela čitati u periodu kada sam se zaista trebala odmoriti od bilo kakvih ljubavnih priča, što u knjigama što u životu, i ovaj sam roman naprosto progutala! 

Radnja se vrti oko istrage ubistava niza žena, koje su sve ubijene na isti svirep način, kojim su ubijene i neke žene prije, ali je tada ubica identifikovan, kada ga je ubila posljednja žena na koju se namjerio. Sada je pitanje kako neko može opet ubijati žene na isti taj način, ponavljajući sve iste detalje kojima se služio mrtvi serijski ubica.

Moram vas upozoriti - treba vam jak želudac! Meni to nije bio problem, jer, kako rekoh, odavno uživam u detektivskim romanima, a i dugo sam pratila CSI: Miami i CSI: Las Vegas, koji je onako, jedan od krvavijih, recimo. Dakle, da to razjasnimo, definitivno ima puno krvi! Što se radnje i stila pisanja tiče, knjiga je fantastična. Na nekim mjestima jeste predvidljiva, ali ne toliko da vam uništi užitak čitanja. Od mene petica :)

2. Paul Auster - Knjiga iluzija

Eh, evo i jednog razočaranja... Sa Paulom Austerom sam se prvi put susrela nekad davno kada sam pročitala njegovu Noć proročanstva i sjećam se da mi se svidjela. Znam da mu svi hvale Njujoršku trilogiju, ali ja je, eto, još nisam pročitala, iako planiram. 

Knjiga iluzija je ispričana u prvom licu, od strane jednog pisca udovca sa užasnim strahom od letenja, jer su mu žena i sinovi poginuli u avionskoj nesreći. U letargiji u kojoj provodi dane naiđe na nijeme filmove komedijaša Hectora Manna, misteriozne ličnosti, koji je nestao i proglašen je mrtvim. On odluči pogledati sve njegove filmove i napisati knjigu o njima, a nakon što je knjiga izdata, on prima pismo u kojem ga neka žena poziva da se upozna sa Hectorom.

Vrlo interesantan siže, mora se priznati. Ali knjiga me je doslovno ubila dosadom. Jedva sam okretala stranice. Stil nije bio posebno privlačan da me vuče na čitanje, a dodatno su me iznervirali i detaljni opisi radnje čitavih filmova koje glavni lik gleda u ovom romanu. Od mene dvije zvjezdice, nisam oduševljena...

3. Paul Torday - Lov na losose u Jemenu


U pitanju je politička satira sa elementima ljubavne priče, napisana u obliku izvještaja. Okosnica radnje je projekat jednog bogatog šejka koji ima za cilj dovesti losose u Jemen, da bi se ljudi u Jemenu povezali putem ribolova. Naravno, u početku svi misle da je šejk šenuo i predlažu mu neke druge vrste riba koje bi bile otpornije na jemenske pustinje, ali on ustrajava u ideju o lososima. Ko će na kraju biti u pravu?

Osvježavajuće štivo! Definitivno. Ne mislim da sam ikada čitala političku satiru (realno, ježim se od politike), a i uzela sam ovu knjigu kada sam već bila u fazi gdje mi se jedva išta čita. Bez obzira na sve to, progutala sam knjigu za dva dana. I zaljubila se u nju. 

Ne znam šta da još kažem o ovoj knjizi osim da je fantastična. Ne mogu tačno uprijeti prstom u ono što me oduševilo - vjerovatno je kombinacija svih mogućih elemenata. Ovakav roman me je uhvatio nespremnu i nisam mislila da ću mu dati tako visoku ocjenu. Ali eto mene, opet dijelim petice :)

4. Charlaine Harris - Mrtav do mraka (Sookie Stackhouse/Prava krv #1)


Ako ništa, pretpostavljam da ste čuli za popularnu seriju True blood nastalu po ovom serijalu. Iskreno, samo zato sam i uzela knjigu. Seriju nisam ni pogledala, ali kad je hvale, rekoh da vidim kakve su knjige. O moj Bože...

Glavni likovu su Sookie Stackhouse, otkačena konobarica sa moći da čuje tuđe misli, i Bill, vampir, kojem ona, eto, ne može čuti nijednu misao. Serijal se inače sastoji od 13 knjiga.

Isfrustrirala sam se već nakon prve dvije-tri stranice, ali sam nastavila čitati. I nije postalo ništa bolje. Iritiraju me redom svi likovi u knjizi i što me možda najviše nervira (iako se jako teško odlučiti po tom pitanju) jeste što su vampiri prikazani kao u starim vampirskim legendama - bijeli kao kreč, bijeli luk, srebro i tako te stvari. Sam zaplet nije loš, ali kada me nerviraju svi redom, teško se uživjeti. Definitivno ne nastavljam čitati ostale knjige! Tri zvjezdice, jedva...

5. Sherman Alexie - Skroz istiniti dnevnik jednog Indijanca na pola radnog vremena


Podigla sam je u biblioteci, jer sam slušala o njoj na Booktube-u, a i kratka je knjiga u pitanju, pa rekoh zašto da ne.

Kako i naslov kaže, u pitanju je dnevnik jednog Indijanca, koji se odlučuje školovati van rezervata, u bjelačkoj školi. Knjiga jeste pomalo dječija i napisana je takvim stilom, ali definitivno obrađuje puno dublje teme, poput rasizma, prijateljstva, smrti, alkoholizma, (ne)uklapanja u sredinu i sl. Stvarno se brzo čita, a obiluje i ilustracijama.

Meni se jako svidjela. U pitanju je jedna od onih knjiga koje čitate između dvije veće knjige da odmorite malo mozak, a ipak pročitate nešto kvalitetno. Po mom mišljenju, prilagođena je više-manje svim uzrastima - djeci će biti zabavna, a odrasliji će u romanu prepoznati osudu današnjeg društva na mnogo nivoa. Moja ocjena su četiri zvjezdice.


6. Joanne Harris - Otimači plaže


Zavoljela sam Joanne Harris nakon što sam pročitala njene romane Kupinovo vino i Pet četvrtina naranče, koji su me oduševili. Čokoladu sam odgledala kao film, ali bih je voljela i pročitati.

Otimači plaže je roman čija je radnja smještena na malom francuskom otoku i priča je Madeleine/Mado, koja se tu vratila nakon godina provedenih u unutrašnjosti. Na otoku vlada suparništvo između dva sela, Les Salants i La Houssiniere. Sve ostalo je bolje da sami pročitate.

Sama ideja nije loša, ali je radnja jaaako spora, što knjigu čini zaista nepotrebno dugom. Više puta sam se zatekla kako sam pročitala četiri-pet poglavlja i ne mogu čak ni da izdvojim neko bitno dešavanje iz njih. Ipak ne odustajem od Joanne Harris, ima tu još njenih knjiga koje mislim pročitati. Otimači plaže od mene dobijaju tri zvjezdice.

7. Lauren Weisberger - Sinoć u hotelu Chateau Marmont


Prije koju sedmicu sam konačno pročitala Vrag nosi Pradu i jako mi se svidjela. Film sam ionako odgledala jako davno, pa me on i potakao da pročitam knjigu. Vrag je od mene dobio četiri i po zvjezdice, ali zato ova knjiga jedva tri.

Brooke i Julian su u sretnom braku. Ona radi kao nutricionistkinja na dva posla, a on je pjevač koji se nada proboju u karijeri. Jednom kada mu to zaista uspije, njihov svijet se okreće naglavačke i Julian odjednom više nema vremena za privatni život. Još kad se svemu tome dodaju tračevi i paparazzo fotografije, eto još većeg haosa.

Stvarno sam željela da mi se ova knjiga svidi, ali nije ostavila neki poseban dojam na mene. Ne znam tačno šta je problem, ali sam je jedva pročitala. Kako rekoh, jedva tri zvjezdice, ali ne odustajem ni od Weisbergerove. Neka druga knjiga će mi se sigurno svidjeti :)

Eto, toliko za ovaj put, nadam se da ste našli barem nešto interesantno. I da se razumijem, ako ja blatim neku knjigu, ne znači da se nekome drugom neće svidjeti. Hvala na čitanju i da znate da vas uskoro čeka opširna recenzija jedne knjige koju sam upravo danas pročitala i koja me je oduševila. Do čitanja! xx

0 komentari:

Objavi komentar

 
Copyright © 2010 Palača od papira. All rights reserved.
Blogger Template by